Stel je reis naar Manchester United samen

  • Voetbalreizen Manchester United

Betrouwbaar en veilig boeken

Betrouwbaar en veilig boeken

Clubinfo

Manchester United is een voetbalclub met een van de grootste aantallen supporters ter wereld. Tevens is de club een van de rijkste en meest waardevolle clubs ter wereld. Schattingen van de waarde van de club lopen uiteen van 1,1 tot 1,6 miljard pond (1,3 tot 1,9 miljard euro). Bij de club spelen en speelden grote namen.

In de recente historie waren spelers als Eric Cantona, Peter Schmeichel, Paul Scholes, de gebroeders Neville en Cristiano Ronaldo de gezichten van de club. In het huidige elftal zijn Paul Pogba , Henrikh Mkhitaryan en David de Gea de voornaamste sterren. Nederlanders die er speelden waren Jaap Stam, Ruud van Nistelrooy en Edwin van der Sar. Momenteel speelt de van Ajax overgekomen international Daley Blind voor de Mancunians.

Van 1986 t/m 2013 was Sir Alex Ferguson de trainer en manager van Manchester United. Hij bracht de club na lange tijd weer grote successen. Na bijna ontslagen te zijn wegens tegenvallende prestaties in het seizoen 1989-90, won Ferguson met United de FA Cup in 1990 waardoor hij mocht blijven.

Alex Ferguson
Ferguson in zijn jongere jaren.

Vervolgens werd de Europa Cup voor Bekerwinnaars gewonnen en daarna de Europese Supercup. In 1993 werd United voor het eerst weer kampioen sinds 1967 en het jaar daarop werd zelfs de ‘double’ gepakt. Het seizoen 1998-99 was het succesvolste seizoen uit de geschiedenis van Manchester United toen ze ‘the treble’ pakten en dus winnaar werden van de Premier League, de FA Cup en de Champions League.

Dat jaar was de finale om de Champions League een van de meest historische wedstrijden ooit, aangezien United bij het ingaan van de blessuretijd nog met 1-0 achter stond. Twee goals in blessuretijd van Sheringham en Solskjær zorgden voor een dramatisch einde van de wedstrijd, waarbij Bayern München werd verslagen. In de jaren daarna won Manchester nog meermalen de nationale titel en wonnen ze ook nog een keer de Champions League in 2008 door in de finale Chelsea te verslaan na strafschoppen.

Edwin van de Sar was toen de keeper bij United. De eigenaar van de club is de Amerikaan Malcolm Glazer, die in 2005 volledig eigenaar werd van de club. Veel fans van Manchester United waren tegen deze overname. Na de overname kwamen de leningen die Glazer had gesloten om de club te kopen op naam van Manchester United te staan, waardoor de club van schuldenvrij ineens een club werd met grote schulden.

Ook stegen de prijzen van de kaartjes sinds 2005 sterk. Er zijn meerdere protesten tegen de huidige gang van zaken in en rondom de club. Een van de meest in het oog springende en merkbare stille protesten is het dragen van groen-gele (officieel groen-gouden) sjaals door sommige supporters. Waarmee ze deze zeer oude clubkleuren weer in ere proberen te herstellen.

Clubhistorie Manchester United werd in 1878 opgericht door de plaatselijke afdeling van de Lancashire and Yorkshire Railway en speelde in de eerste jaren in de kleuren van de treinmaatschappij, groen en goud. Ze heetten toen nog Newton Heath LYR Football Club en speelden vooral tegen andere afdelingen van dezelfde of andere treinmaatschappijen.

Na enkele jaren werd de club onafhankelijk en speelden ze in een nieuw opgerichte Football League. Een paar jaar daarna veranderen ze hun naam in Manchester United.

manchester
Het clublogo van Manchester United.

Ze speelden eerst enkele jaren in de tweede divisie maar promoveerden in 1906. In 1908 werden ze voor het eerst kampioen van de ‘First Division’, de huidige Premier League. Het jaar daarop wonnen ze voor het eerst de FA Cup. In 1911 werden ze nogmaals kampioen.

In de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog degradeerde en promoveerde Manchester United twee keer en won verder geen enkele grote prijs. In het jaar 1931 ging de club zelfs bijna failliet. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog nam Matt Busby de leiding over het team en kreeg daarbij veel macht.

Hij leidde het team naar meerdere tweede plaatsen in de First Division en in 1948 naar winst in de FA Cup. In 1953 werd voor het eerst sinds lange tijd weer het kampioenschap gevierd. De gemiddelde leeftijd van het elftal toen, ongeveer 22 jaar, leidde ertoe dat het team de bijnaam ‘The Busby Babes’ kreeg. Manchester United werd in het jaar daarna het eerste team dat toestemming kreeg van de bond om mee te doen aan de Europa Cup.

Het seizoen erna, op de terugweg van winst in de kwartfinale op Rode Ster Belgrado, stortte het vliegtuig met de selectie van Manchester neer vlak na opstijgen van het vliegveld van München, na daar te hebben bijgetankt. Bij het ongeluk verloren 23 mensen het leven, waarvan 8 spelers van United. Meerdere mensen raakten gewond. Dit ongeluk wordt tot op de dag van vandaag elk jaar nog herdacht in het stadion.

Matt Busby was ook onder de gewonden en moest de leiding een tijd afstaan aan zijn assistenten. Daarna begon hij met de wederopbouw van zijn team door verschillende bepalende spelers aan te trekken, waaronder de legendarische George Best.

In 1963 werd weer voor het eerst een prijs gepakt toen de FA Cup werd gewonnen en in 1965 en 1967 werd weer het kampioenschap gevierd. En in 1968 werd Manchester zelfs de eerste Engelse club die de Europa Cup won, toen Benfica met 4-1 werd verslagen in de finale.

Matt Busby
Matt Busby met de Europa Cup.

Belangrijke spelers van toen waren George Best, Denis Law en Bobby Charlton. Na tegenvallende prestaties in de seizoenen erna werd Matt Busby ontslagen en verlieten de beste spelers Manchester United.

De periode daarna, totdat Ferguson aan de macht komt bij United in 1986, werden er geen kampioenschappen meer gehaald ondanks dat er af en toe grote spelers werden gehaald, zoals bijvoorbeeld Bryan Robson. Wel werd nog drie keer de FA Cup gewonnen in 1977, 1983 en 1985.

Bekijk alle voordelen
Lees alle reviews
Betrouwbaar en veilig boeken
Betrouwbaar en veilig boeken
Als eerste op de hoogte van onze acties?

Om u een goede website te kunnen bieden, maken we gebruik van cookies. Meer informatie over onze cookies